farklı kültürlerden ilginç gelenekler |
Gelin şimdi sizlerle yaklaşık 8 milyar insanın yaşadığı dünyamızda bazı toplumların kendine gelenek edindiği ilginç örneklere bir bakalım!
1-İlk durağımız Endoznezya’nın Bali adası!
Balili bebekler, 6 aylık olana kadar zeminle temas ettrilmezler, çünkü Bali halkı bebeklerin tanrı olarak doğduğuna inanıyorlar. Altıncı ayını doldurduğunda ise dünyalı olmaya ve dünyada kalmaya karar verdiğine kanaat getirip bebeğe büyük bir "ayak basma töreni" yapıyorlar.
2-Hindistan
Doğumla ilgili bir başka milletin geleneği de Hindistan'da görülür. Solapur kenti yerlileri 9 ila 11 aylık bebeklerini gerilmiş çarşafın üzerine yaklaşık 15 metre yükseklikten aşağı bırakıyorlar. Bunun bebeği güçlendirdiği ve ona şans getirdiğine inanıyorlar.
3-Japonya
Bir başka bebek geleneği de Japonya’da karşımıza çıkıyor. Her yıl yapılan "Nakizuma" isimli festivalde, bebekler sumo güreşçilerinin kucağına veriliyor ve ağlamaları bekleniyor. Yapılan yarışmadan ilk ağlayan bebek kazanıyor. Yüksek sesle ağlayan bebeklerin sağlıklı büyüyeceğine ve ilerde ağlamayacağına inanılıyor.
4-İspanya
El Salto Del Colacho (Şetyan atlayışı yada bebek atlayışı)
"Şeytanın atlayışı" yahut "bebek atlayışı" şeklinde çevrilen gelenek, İspanya'nın Castrillo kentinde 1620'den beri her yıl yapılıyor. Şeytan kılığına giren bir erkek, yer yatakları üzerine yatırılmış, yaşını doldurmamış bebeklerin üzerinden atlıyor. Böylece kötü ruhlar uzaklaştırılmış, bebekler vaftiz edilmiş sayılıyor.
5-Danimarka
Danimarka geleneğinde ise tarçın kokusunun evlilikle ilginç bir bağı var. Orta Çağ baharat satıcıları çok meşgul olduklarından geç evlenirlerdi ve yaydıkları tarçın kokusunu hala bekâr olduklarını gösterirdi. Bugün hala Danimarka'da bekâr birinin 25'inci yaş gününde üstüne tarçın dökülür ki bekar olduğu anlaşılsın
6-Hindistan
Hindistan'da dul bir kadınla yalnızca dul erkekler evlenebilir. Bekâr bir erkekler dul kadınlarla evlenmek istediğinde bir ağaçla evlenir sonra ağaç kesilir. Ağaç öldüğü için erkek dul kalır ve evlilik önünde bir engel kalmamış olur.
7-Rusya
Dünyada evlilik sonrası mutluluğu garantilemek için de çeşitli yollar geliştirildi. Rusya'da "karavaya" adı verilen çeşitli motiflerle süslü, özel bir düğün ekmeği hazırlanır. Mutlu bir evliliği ve bolca çocuğu olan bir kadının yaptığı ekmekten en büyük ısırığı alan tarafın evlilikte daha fazla sözü geçeceğine inanılır.
8-Hindistan
Erkeğin başlık parası Drahoma
"Erkeğe verilen başlık parası" olarak anılan bu gelenek; gelin adayının ailesinin damat adaylarına kızlarının rahat bir hayat sürmesini garantilemek adına para, mal veya işletme vermesidir. Geçmişte soylu damatların unvanları eşlerine de geçeceğinden kız aileleri en yüksek drahomayı ilan edip seçilme şanslarını artırırlardı. Tüm Avrupa coğrafyası, Ermeni ve Museviler arasında yaygın olan gelenek günümüzde Hindistan kırsallarında yaşamaya devam eder.
9-Bulgaristan
Bulgaristan'da yüzyıllardır kutlanan Baba Marta (Marta Nine) geleneği, baharın gelişiyle ilgili birtakım ritüellerden oluşuyor.1 Mart günü "martenitsa" isimli kırmızı beyaz renkteki ip bileklikler takılır ve dilek tutulur. İlk leylek görüldüğünde ise çıkarılıp meyve verecek bir ağaca bağlanır. Böylece dileğin kabul olacağı umulur.
0 Yorumlar