Advertisement

Responsive Advertisement

Türkiye'nin İlk Hacker'ı Kimdir ?

Türkiye'ni ilk hacker'ı kimdir ?


Türkiye'nin ilk hacker'ı Tamer Şahin ;
1981 doğumlu Tamer Şahin, 1999 yılında henüz 18 yaşındayken Türkiye'nin en büyük internet servis sağlayıcısı Superonlinebilgisayar sistemlerine girdiği suçlamasıyla karşılaştı. Bunun sonucunda Türkiye Cumhuriyetinin, resmi olarak yargılanan ilk hackerı olarak literatürdeki yerini aldı. Hukuk fakültesi kitaplarında, derslerinde işlenen olay sonrası verilen ceza infaz edilmeden ertelendi.

2001 yılı sonlarında hakkında Türkiye'nin ilk ve en eski bankası olan, Osmanlı Bankası'nı hack ettiği iddiası ile dava açıldı. Bankanın internet sitesine mesaj bıraktığı iddia edilen Şahin, tüm yazılı ve görsel basında yer aldı. Açılan dava sonucu, akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyetinin incelediği sunucuda kanıt bulunamadığından dolayı suçsuz olduğuna karar verilerek beraat etti.

2002 yılında Microsoft bilgisayar sistemlerine giriş yaparak Bill Gates ve Steve Ballmer'ın e-posta yazışmaları, Hotmail ve diğer projeler ile ilgili dökümanları internette yayınladı. Microsoft'u hacklemesi Wired, Slashdot, The Register, ZDnet gibi global kaynaklar ile yaklaşık 10 ülkede haber oldu. Microsoft konu ile ilgili yasal haklarına başvurmak yerine bildirilen güvenlik açıkllarını kapatmayı tercih etti.

22 yaşına geldiğinde sorumluluklarının farkına vararak, etik hacker felsefesi üzerine mesai harcayan Şahin, kurumsallaşarak iş yaşamına ağırlık verdi. İlk projelerini Emniyet Müdürlüğü, Jandarma İstihbarat Teşkilatı (JİT) ve Interpol ile gerçekleştirdi. Türkiye içerisinde gerek ulusal güvenliği, gerekse asayiş konularını ilgilendirecek çeşitli vakalarda bilgi güvenliği ile alakalı danışmanlık yaptı. Etik hacker'lık yeteneğini, aralarında özel sektörün öncü kuruluşları ve bazı resmi kurumlarının da bulunduğu sayısız bilgisayar sisteminin zayıflıklarını ortaya çıkarmak için kullandı. Bu zayıflıklara karşı savunma stratejileri geliştirdi.

Türkiye'nin ilk tamamı yerli bilgi güvenliği yazılımı olan Mindwall IDS'in geliştiricilerindendir. Mindwall Intrusion Detection yazılımı ABD'den yatırım almış; AT&T, Chase Manhattan Bank, Citibank gibi kuruluşlarda kullanılmıştır. Microsoft, HP, AOL, Redhat, Novell gibi dünyaca ünlü üreticilerle ortak çalışarak yazılımlarındaki zayıflıkları keşfeden Tamer Şahin'in dünya bilgi güvenliği sektörüne kazandırdığı kendi adına kayıtlı 50'den fazla güvenlik duyurusu var.

Şahin'in hemen hemen tüm yazılı/görsel basının aralarında bulunduğu medya kuruluşlarında haberleri yayınlandı. Coşkun Aral'ın ekibi tarafından Tamer Şahin'in hayatını konu alan bir belgesel çekildi. Tamer Şahin, İTÜ, Işık Üniversitesi ve Özel Amerikan Lisesindeproje olarak ele alınarak, yaptıkları ve bunların sosyal yansımaları ders konusu olarak sunum ve dökümanlarla analiz edildi.

Tamer Şahin defalarca Kurtlar Vadisi, Deli Yürek gibi Türk aksiyon dizilerinde "Hacker Tamer" ismi ile canlandırıldı. Star Gazetesi, T3 teknoloji dergisi gibi yayınlarda köşe yazıları yazdı. Türkiye genelindeki üniversitelerde, kurumsal firmalarda konuşmalar yapıyor.

Yaşadıklarını Hacker'ın Aklı isimli kitapta kendi kaleminden yazdı. Kitap, Doğan Kitap etiketi ile yayınlanarak üçüncü baskısını yaptı. TBMM kütüphanesi koleksiyonuna girdi. Tamer Şahin sektöründe öncü kuruluşlara, kurucusu olduğu bilgi güvenliği denetimi sektörünün lideriTerraMedusa Secure firması çatısı altında bilgi güvenliği hakkında çözümler hazırlamaya devam ediyor.
Tamer Şahin Resmi Sayfası
Hacker'ın Aklı - Tamer Şahin


Yorum Gönder

0 Yorumlar