Diş Eti Ne Kadar ? |
Sağlıklı dişeti gülkurusu pembe renkte, sıkı kıvamlı, mat ve yüzeyi portakal kabuğu gibi pütürlüdür. Diş fırçalama sırasında veya sert besinler yerken ya da kendiliğinden kanamaz.
Diş etlerimiz kanıyorsa bu neyin belirtisidir ve ne yapmamız gerekir ?
Dişeti kanaması, dişeti iltihabının (gingivitis) ilk ve en önemli belirtisidir. Dişeti iltihabının diğer belirtileri dişetlerinde şişlik, renk değişikliği, parlaklık ve ağız kokusudur. Bu belirtiler hafife alınır ve dişetleri tedavi edilmezse enfeksiyon ilerler ve daha derin dokuları yani dişi tutan kemiği, dişi kemiğe bağlayan lifleri deforme edebilir. Bu durum periodontitis adını alır ve bu hastalıkla çürük olmayan dişler bile sallanıp düşebilir.
Diş eti iltihabının en önemli sebebi nedir?
Dişeti iltihabının en önemli sebebi doğru ve düzenli ağız bakımı yapılmamasına bağlı olarak dişlerimiz üzerinde biriken “Mikrobiyal Dental Plak” adı verilen beyaz renkte ve içinde milyonlarca bakteri yaşayan birikintilerdir. Bu birikintiler ağız içindeki dişler üzerinden doğru teknikle ve yeterince uzaklaştırılamaz ise dişeti iltihaplanır ve tükürük içinde bulunan minerallerin de etkisi ile sertleşir ve diştaşlarını oluşturur.
Diştaşları neden oluşur?
Diştaşları yaygın inanışın tersine kendiliğinden oluşmaz veya vücut tarafından yapılmaz.
Bu nedenle dişetlerimizde, diş fırçalarken veya kendiliğinden oluşan bir kanama farkettiğimizde vakit kaybetmeden bir dişhekimine başvurmamız gerekmektedir. Eğer ağız bakımı eksikliğinden kaynaklanan bir dişeti iltihabına sahipseniz yapılacak tedavi oldukça basittir. Öncelikle diş hekiminiz tarafından diştaşlarınız temizlenmelidir ve size kapsamlı olarak doğru ağız bakımını nasıl yapmanız gerektiği anlatılmalıdır.
Diştaşı temizliği kesinlikle dişlere ve dişetlerine zarar veren bir tedavi yöntemi değildir. Gereken aralıklarla yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Eğer dişeti iltihabı, erken dönemlerde teşhis edilirse, yapılacak tedavi oldukça basittir. Başlangıç tedavisi, gingivitisi kontrol altına alacaktır.
Dişeti sağlığı nasıl korunmalıdır?
Diştaşı temizliğnden sonra hekiminizin önereceği gibi günde en az iki kere (sabah – akşam) dişler fırçalanmalı ve bir kez (akşam) dişipi kullanılmalıdır. Bu şekilde dişetlerinizin yeniden hastalanmasını kolaylıkla önleyebilirsiniz. Bütün bunlara ek olarak 6 ayda bir düzenli olarak dişhekiminize kontrole gitmeniz yeniden bir sorun oluşursa erken teşhisi kolaylaştıracaktır.
Unutmayın ki dişeti kanaması normal bir durum değildir ve dişeti hastalıkları sadece ağız sağlığımızla değil genel sağlığımızla da yakından ilgilidir. Bu nedenle ihmal edilmemelidir.
SizBunuBiliyorMusunuz?-DişEtleriNedenKanar
0 Yorumlar