Advertisement

Responsive Advertisement

Ses mi Daha Hızlı Işık mı ?

Ses mi daha hızlı ışık mı ?
Ses mi Daha Hızlı Işık mı ? Bunun cevabını merak ediyorsanız detaylar için içeri giriniz










Işığın veya sesin hızı konusunda anlaşılamamış her hangi bir nokta kalmamıştır.. ışık saniyede 300,000 km. hızla hareket eder.. ses ise ortalama saatte 1220 km. hızla hareket eder.. Işık geçtiği ortamın yoğunluğuna göre hızında değişiklik gösterir.
Sesin hızı ortamın sıcaklığı ve hava basıncına göre aynı zamanda havanın yoğunluğuna göre değişir.. Farklı sıvılar içinde de farklı hızlarda hareket eder.. Hava sıcakken daha hızlı soğukken yavaştır. Sesin frekansı ise hızını etkilemez.Her frekansta aynı koşullarda aynı hızda hareket eder.


Ses hızına ulaşmak günümüzde aşağı yukarı her savaş uçağının yapabileceği bir şeyken,yolcu uçaklarından sadece Concord bunu yapabilmiş ancak onun da maliyetleri çok yüksek olduğundan artık uçamamaktadır.
Işığın ve sesin hız karşılaştırması en basiti gökgürültüsü ve şimşek çakması olaylarından anlaşılır. Biz önce şimşeği görürüz,biraz sonra ise gökgürültüsünü duyarız. Aslında aynı anda olan durum ışık ve sesin hız farkından dolayı bize gökgürültüsünün daha sonra oluştuğu izlenimi verir. Şimşekten sonra duyduğumuz gökgürlemesinin arasındaki zaman farkına bakarak bize olan yakınlıklarını da tahmin edebiliriz.

Işık Sesten Daha Hızlıdır

Yorum Gönder

0 Yorumlar