Advertisement

Responsive Advertisement

İlk Türk Rap'çiler


Sizde ik türk rap'çileri merak ediyorsanız içeri giriniz

Türk kökenli ilk rap yapan isimler genel itibariyle Türkiye dışında yaşayan isimlerdir. Başta Avrupa'da en çok Türk'ü barındıran Almanya gelir. 

Almanya'dan : Karakan, Cinai Şebeke, Erci-E, Dj Dark Prince ve bunların yanında mazileri daha eskilere dayanan Sirhot, Sagopa Kajmer, Barikat, Jöntürk, Ceza, Maho-B, Rapor 2, Ondaon, Sultana, Umut Ertek, Buldozer gibi rap gruplarıdır. Türkçe sözlü rap başlamadan önce bu isimlerden rap müzikle uğraşanlar İngilizce, Almanca gibi diğer dillerde rap müzik yapıyorlardı.

1995 yılında Almanya'dan Karakan, Cinai Şebeke ve Erci-E tarafından oluşturulan Cartel Türkçe sözlü rap müzik yaparak bir ilki gerçekleştirdi. İlk günlerde dinleyenleri inanılmaz bir hayret sarıyordu. Cartel'e olan bu ilgi albüm satışlarına ve konsere gelen kişi sayılarına da yansıdı. Ahmet San'ın menajerliğinde Türkiye'nin her yerinde konserler verildi. Ancak bu olumlu hava uzun süre devam etmedi. Bir süre sonra grup elemanları arasında anlaşmazlık çıktı ve grup dağıldı. Daha sonra tekrar birleşme çabaları oldu, beraber bir şarkı daha yaptılar ama olumlu bir sonuç alınamadı.

VE Türkçe rap müziğin efsane grubu Cartel, 15 yıl sonra sıkı bir albüm olduğu izlenimi veren ‘Bugünkü Neşen Cartel’den’ albümüyle geri dönüyor. Alper Ağa, Erci E., Ichi Baba, M. Ali ve Ole Peter’i yeniden bir araya getiren albüm şubat ayında müzik marketlerde olacak. GRGDN Müzik’in yapımcılığında hazırlanan albümüm prödüktörlüğünü ise maNga, Gripin, Seksendört ve Emre Aydın gibi isimlerle çalışan Haluk Kurosman üstleniyor. 12 yeni şarkının yer alacağı albümün çıkış şarkısı ise söz ve müziği Tarkan’a (Cartel’le birlikte) ait olan ‘Bir Oluruz’ olacak. Albümde Manga’dan Ferman Akgül ve Efsun da Cartel’e konuk vokal olarak destek veriyor.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. İlk Türkçe rap söyleyen Azerbaycanlı Çingiz Mustafayev (1983'te rap söylemiş).

    YanıtlaSil
  2. Ilk turkce rap boe b yapmistir

    YanıtlaSil